Současný režim stravování (ne zrovna ideální) se projevil na mém zdraví. Rozhodla jsem se tedy osvěžit jídelníček výživnými, ale zároveň dobrými jídly. Začínám s červenou řepou :-)... Tady jsou dva moc chutné návody
ZAPEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA S MEDEM A S OŘECHY
1 ks větší červené řepy nebo dvě menší
1-2 ks stroužky česneku
1 hrst vlašských ořechů
3-4 lžíce tekutého medu
citronová šťáva z 1 ks citrónu
olivový olej
pepř
voda
sůl
1. Červenou řepu očistíme a uvaříme v celku v mírně osolené vodě doměkka (stačí cca 10-15 minut), pak ji nakrájíme na velmi tenké plátky
2. Plátky řepy vyskládáme do jedné vrstvy do zapékací mísy nebo na plech, osolíme a okořeníme pepřem, hojně posypeme nasekanými vlašskými ořechy a pokapeme medem
3. Navrstvíme další řepu, tuto vrstvu také posypeme ořech, osolíme, okořeníme pepřem, pokapeme medem, posypeme na plátky nakrájeným česnekem a nakonec zastříkneme citronovou šťávou
4. Dáme péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut, po upečení ještě horký pokrm pokapeme olivovým olejem.
Dá se to asi jíst jak teplý, tak studený. Obě varianty jsou fajn. Druhý den jsem studenou řepu navrstvila na chleba s máslem a chutnalo to báječně...
KUŘECÍ S OMÁČKOU Z ČERVENÉ ŘEPY
400 g kuřecích prsou
400 g kuřecích prsou
1 cibule
lžíce oleje
200 g červené řepy (2 ks)
lžíce octa
lžíce cukru
fenykl
2 lžíce smetany
voda
pepř, sůl
1. Červenou řepu omyjeme a neoloupanou uvaříme doměkka. Po vychladnutí ji oloupeme a rozmixujeme nebo nadrobno nastrouháme.
2. Mezitím na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibuli, ke které pak přidáme nakrájené kuřecí maso. Maso lehce osolíme a opepříme. Až se maso zatáhne, přilijeme k němu trošku vody.
3. K masu přidáme trošku fenyklu, řepu, lžíci cukru a octu. Chvíli dusíme. Dle potřeby přilijeme další vodu. 4. Až bude řepa prohřátá, přidáme k ní trošku smetany, promícháme a přivedeme k varu a dochutíme.
Místo trochy vody jsem přidala rovnou smetanu na vaření. Toho feniklu jsem použila 2/3.
3. K masu přidáme trošku fenyklu, řepu, lžíci cukru a octu. Chvíli dusíme. Dle potřeby přilijeme další vodu. 4. Až bude řepa prohřátá, přidáme k ní trošku smetany, promícháme a přivedeme k varu a dochutíme.
Místo trochy vody jsem přidala rovnou smetanu na vaření. Toho feniklu jsem použila 2/3.
Jako příloha se k tomu dá jíst cokoli. Netušila jsem, že červená řepa může být tak dobrá...
No comments:
Post a Comment