Myslela jsem si, že Norové houby nesbírají... Ale sbírají. Jenom se trochu bojí a jsou opatrní. Dokonce tu platí i jakási "houbová etiketa". Pokud vám na návštěvě naservírují pokrm s houbami, můžete ho bez problému odmítnout (pokud máte obavy, že hostitel není hub znalý).
Minulý víkend jsme byli s prima známými na výletě v Nordmarce. O křemenáče jsme tu doslova zakopávali. Pravých hřibů tu taky bylo spousta, jen ty lišky, co Norové tak milují, jsme nenašli. Když jsem se vracela zpátky, byl v Lillestrøm před nádražím postavený mykologický stánek, kde vám zdarma zkontrolují všechny houby, co jste ten den našli.
I thought Norwegians didn't pick mushrooms... But they do. They just take a very cautious approach to it. I was told there is a kind of "mushroom etiquette" here. If you're given a mushroom-dish you don't trust, you can refuse accepting it.
Last weekend I was in Nordmarka with some friends. We were picking mushrooms, found lots of boletes. Norwegians are keen on eating chanterelles, which we didn't find this time. When I was coming back home, in Lillestrom, there was a mycologic stand built up. Those people who picked some mushrooms could have them checked there. Free of charge. Interesting :-)
On the Top of Mellomkollen |
Nordmarka - A lovely view from Mellomkollen |
There was something growing in the forests :-) |
Getting ready for winter - supply |
No comments:
Post a Comment